fredag 29 januari 2016

Uppfartsrabatten


Vi har namngett flera av våra rabatter för att det gör det lättare att veta vart nya växter ska planteras och vart det ska rensas. Det kanske låter lite överdrivet i en trädgård på bara 750 kvadratmeter men det underlättar jättemycket.

Uppfartsrabatten är, som namnet avslöjar, den första rabatt som våra besökare möts av när de kommer in på vår tomt. Jag vill att trädgården ska se inbjudande ut så att att de som kommer hit ska känna sig välkomna och att de upplever att det här är en plats där de kan slappna av, njuta och trivas.

 I den här rabatt är det sol hela dagen, vilket gör att rosor och andra solälskare trivs riktigt bra. Många av växterna jag valt lockar till sig humlor, bin och fjärilar. Jag tycker det är hemtrevligt med lite insektssurr i trädgården, dessutom hjälper de ju till med att pollinera våra fruktträd och bärbuskar.

Jag har planerat rabatten så att det  alltid ska finnas något som blommar från vår till höst. Bilderna visar hur det såg ut i slutet av juni - början av juli. Jag får återkomma med inlägg som visar hur rabatten ser ut under våren, sensommaren och hösten.

En förteckning över vilka växter som finns i rabatten finns längre ner på sidan


Växtförteckning: bollthuja, ros 'William Lobb', ros 'John Davis', ros 'Celestial', ros 'Constance Spry', klematis 'okänd', klematis 'Comtesse de Bouchaud', klematis 'Hagley hybrid', klematis 'Niobe', rosenvial, prydnadsgräs, luktpion 'okänd', näva 'Patricia', spansk näva, näva 'Ballerina', alunrot 'Obsidian', alunrot 'Palace purple', isop 'rosea', standveronika 'pink damask', tremastarblomma, rosenplister, höstflox 'Bright eyes', höstflox 'okänd', daglilja 'Bela Lugosi', daglilja 'Little grapette', myskmalva, rödmalva, blåverbena 'rosea', trädgårdsriddarsporre 'Astolat', röllika, krypröllika, läkeväderot, höstsilverax 'Brunette', temynta, stjärnflocka 'Hadspen blood', violruta, mjölkklocka, kärleksört 'Purple emperor', kärleksört 'okänd', fjädernejlika, akleja, fingerborgsblomma

lördag 23 januari 2016

Nödvändiga förändringar

Jag ser ingen anledning till att ha kvar växter som är sjuka och bortom all räddning, så när vårt stora plommonträd (av sorten Jubileum) fick hagelskottssjuka för tredje året i rad fick det en enkel biljett ut ur trädgården.

Ett helt lätt beslut var det ändå inte, eftersom trädet gav karaktär och välbehövlig skugga, men jag tröttnade på att det såg så risigt ut och att det nästan aldrig bar någon frukt. När det dessutom blev helt översållat av löss, vars sekret missfärgade växterna under och runtomkring trädet, var det inte längre någon tvekan om att trädet skulle bort.

När vi tagit ner det, och bytt jorden runt omkring, bestämde vi oss för att plantera ett äppelträd på ungefär samma plats. Vi valde en sort som heter Mio. Jag medger att det nya trädet ser väldigt litet och ynkligt ut i jämförelse med det gamla, men jag försöker övertyga mig själv om att det inte kommer att ta så lång tid innan det har växt till sig.

Om sisådär sju, åtta år har vi nog ett fint format, lagom stort träd som ger både karaktär och skugga. Önskar bara att det kunde gå lite fortare, suck...


Det stora och ståtliga plommonträdet... 
...ersattes av det pyttelilla äppelträdet (längst fram till vänster i bild)


tisdag 19 januari 2016

Växtkraft

Det finns en del växter som nästan känns som monster.

För flera år sedan, innan vi visste bättre, planterade vi en bokharabinda vid ett plank. Det var en chansning eftersom det är på gränsen att den klarar sig här i zon 3. Bokharabindan visade sig trivas utmärkt och växte snart upp över planket, vällde ut på andra sidan och fortsatte sedan sin glada färd upp i toppen av ett prydnadsträd som stod i närheten. Jag tyckte det var fantastisk men min man var av en helt annan åsikt (kanske för att det är han som trimmar gräset på andra sidan planket och klipper träden). Det påbörjades därför en kamp om utrymmet mellan honom och den vansinniga växten. Ni kan ju bara ana hur nöjd han var när bokharabindan slutligen frös bort den kalla vintern 2010.

Något lugnare i växtsättet är klematisen Summer snow. Varje vår klipper vi ner den till cirka 60-80 cm över marken och redan i Juli så har den täckt valvet över vägen. Det gäller bara att vara med och beskära och binda så att den inte far iväg åt alla håll. 

Klematis Summersnow

Honungsrosen Helenae Hybrida är inte så dålig på att växa den heller. För några år sedan blev vi tvungna att beskära den riktigt kraftigt så att vi kunde bygga ett tak över ytterdörren, för rosen fastnade i huvudet på oss när vi gick in (inte så skönt). Den första bilden nedan visar hur det såg ute före beskärningen och den andra visar hur det såg ut efteråt. 

Före: inget tak över dörren som skydd mot de ondskefulla, taggiga rosgrenarna

Efter: Skyddande tak och en betydligt mindre hotfull ros

En annan taggig och storvuxen skönhet här i trädgården är rosen Venusta pendula (den har bara ett latinskt namn). Venusta pendula kan ibland frysa tillbaka lite men brukar snart komma tillbaka och växa så det knakar. Den här rosen blommar på fjolårskotten vilket innebär att om den fryser ner rejält om vintern så blommar den dessvärre inte så mycket den sommaren.

 Venusta pendula och Leonado da vinci


söndag 10 januari 2016

Organiserat kaos

I trädgården fullkomligt frossar jag i växter i sockersöta karamellfärger och mjuka pasteller. Bulliga rosor trängs med perenner och olika klätterväxter i ett enda virrvarr i de, på gränsen till, överfulla rabatterna. Det kan säkert upplevas som att det råder kaos och fullständig anarki men jag har faktiskt ganska bra koll.

Expansiva trädgårdsbusar som t.e.x. randgräs och stor ormrot stängs vänligt men bestämt in på begränsade områden med hjälp av tjock plast och murarhinkar utan botten. Myskmadran hindras i sin framfart genom att vi varje vår gräver bort stora bitar av den. Självsådda aklejor, nävor, vallmon och fingerborgsblommor får vara kvar under förutsättning att de har valt en plats som jag godkänner. Kraftigt växande, engångsblommande klätterrosorna hålls efter med en klippning på våren och ytterligare en klippning senare under säsongen när de blommat över och börjar skicka ut nya långa skott.

Vi brukar rensa ordentligt i alla rabatter en gång på våren och en gång på senhösten. Under sommaren tar vi bara bort enstaka ogräs lite då och då. Eftersom det är så tätt planterat i rabatterna så blir det faktiskt inte så mycket att rensa, vilket är en stor fördel när det är sommar och man hellre gör roligare saker. 




onsdag 6 januari 2016

Inspiration

För några år sedan, jag tror det var 2004, gick det ett jättebra danskt tv-program på svt som hette Haven i Hune eller Annes trädgård (på svenska). En mycket kunnig kvinna vid namn Anne Just ledde programmet med hjälp av sin goda vän Claus Dalby. I varje avsnitt fick man följa arbetet i Annes trädgård i Hune och i Claus trädgård i Århus. De gjorde också besök i andra trädgårdar. 

Programmet var otroligt inspirerande och fick mitt trädgårdsintresse att växa explosionsartat. Jag spelade in hela säsongen på VHS och har sedan dess tittat på den varje vinter (vi har faktiskt kvar vår video enbart för detta, så nördig är jag). Genom att följa Annes och  Claus arbete lärde jag mig jättemycket om växter och trädgårdsarbete. Jag fick också massor av nya idéer, som jag anpassade efter min egen smak och trädgårdens förutsättningar. Anne och Claus är verkligen förebilder för mig när det gäller det mesta som har med trädgård att göra. De är två av mina största trädgårdsidoler (om man nu kan ha sådana),

Claus Dalby har en fantastisk trädgårdsblogg, www.clausdalby.dk, (missa den inte!) och han har gett ut flera otroligt fina trädgårdsböcker. Jag kan också rekommendera hans videos på YouTube.

Anne Just gick tyvärr bort för några år sedan men hennes trädgård i Hune finns fortfarande kvar och är öppen för besökare några dagar i veckan under delar av året. Det går att se aktuella dagar och öppettider på hemsidan, www.annejust.dk. Trädgården är väl värd ett besök, men se till att ha gott om tid för den är stor och det finns mycket att se.

År 2006 besökte vi för första gången Annes underbara trädgård i Hune och här kommer lite bilder från det besöket.










måndag 4 januari 2016

Vinter

Brr... fy vad kallt och bistert det är.
Jag är verkligen ingen vintermänniska utan föredrar grönska och värme. Under vintermånaderna brukar jag, förutom att läsa bloggar och trädgårdslitteratur, planera nya projekt och drömma om vad som ska hända i trädgården till våren.

Framåt början av mars brukar jag tycka att det räcker mer än väl med vinterkyla och snöslask. Då börjar väntan på våren kännas olidlig och jag vill inget hellre än att få komma ut i trädgården och börja förverkliga mina idéer. Det gör mig faktiskt lite stressad att inte få utlopp för all den uppdämda kreativiteten.

En annan sak, som gör mig stressad under vintern, är om det blir kallt medan det fortfarande är barmark. Jag kan nästan se hur de övervintrande bladrosetterna från tvååringar som purpurklätt och fingerborgsblommor drar ihop sig och lider av kylan. Jag är därför lite glad över att det har kommit ett ganska rejält lager snö så växterna får skydd mot kylan.

Det måste också erkännas att det känns mycket ljusare nu med allt det här vita, och när solen skiner tycker till och med jag att det kan det vara riktigt vackert, trots att det är vinter.




En tur runt trädgården del 2

Det är trevligt om det finns saker i trädgården som gör att man stannar upp en stund. Det kan vara t.ex. en iögonfallande solitär, en väldoftande blomma eller en riktigt fin plantering. Utan sådana stopp längst vägen är risken ganska stor att man alltför snabbt tar sig runt en så här liten yta (det är ju ingen park vi har direkt). Lite strategiskt utplacerade sittplatser är också bra om man vill att besökare ska ta det lugnt och stanna länge.

Det är också trevligt om man inte ser hela trädgården på en gång utan att man får gå på upptäcktsfärd. Kanske till och med mötas av en överraskning här och där, sånt som väcker nyfikenhet och en vilja att gå vidare för att upptäcka mer.

Nu fortsätter turen runt trädgården. Vi tar samma väg tillbaka.

Vi går in genom valvet igen
Här på baksidan är det frodiga vitblommande växter i rabatterna
Vi passerar gången och nästa valv
På andra sidan äppleträdet...
... finns min favoritplats.
Nu ska vi bara ta oss förbi plommonträdet...
...så är vi snart tillbaka där vi började.
Tack för besöket och välkommen åter!







lördag 2 januari 2016

En tur runt trädgården del 1

Min man, som är kartfantast, tyckte att jag skulle rita en karta över trädgården och lägga ut den här på bloggen men eftersom jag inte är så där vansinnigt duktig på det tekniska, och inte heller jättebra på att rita kartor, så får det bli en liten rundtur i trädgården med hjälp av dessa bilder istället. Jag får väl återkomma om jag någon gång blir ett tekniskt geni och får till en karta som är värd att visas upp (vilket aldrig lär hända).

Jag hoppas bilderna ska ge en hyfsat god uppfattning om hur det ser ut i trädgården.

Välkommen in!
Då börjar turen
Vi går runt hörnet...
...och trädgården öppnas upp med en gräsmatta
Vi passerar äppleträdet...
...och tar oss genom valvet mot baksidan
Här är det vita växter som gäller

På väg mot valvet för att vända