torsdag 28 april 2016

Fina tillsammans

Jag har, som jag skrivit om i tidigare inlägg, en förkärlek för rosor men jag är också väldigt förtjust i klematis. Det är så härligt med rosor och klematis för det finns så många olika sorter att välja på. Det finns sorter för alla väderstreck och ljusförhållanden. De kan vara små och nätta eller kraftiga och höga som ett hus. De kan ha blommor stora som en assiett eller små som enkrona. Och de finns dessutom i otaliga färger, allt ifrån återhållsamma milda pasteller till iögonfallande knalliga karamellfärger.

Det är just denna enorma variation och den slösande blomsterprakten som gör att jag tycker så mycket om att arbeta med rosor och klematis i trädgården. De är visserligen helt underbara var för sig, men de kan vara nästan ännu vackrare tillsammans med en passande partner. Här är några som jag tycker är fina tillsammans.


Rosen 'William Lobb' och en mörk klematis som jag glömt namnet på
Klematisarna 'Mme Julia Correvon' och 'Margot Koster'
Rosen 'Astrid Lindgren' och klematisen 'Pink Fantasy'


fredag 22 april 2016

Dags att klippa buskrosor och klätterrosor

Jaha, nu sitter jag här och kan knappt skriva detta inlägg på grund av alla spritomslag jag har på händerna. Jag har nämligen klippt alla våra buskrosor och klätterrosor och har som vanligt fått massor med envisa taggar i händerna (ett återkommande fenomen). Jag måste verkligen köpa mig ett par roshandskar, för det är inte roligt att ha händer som känns och ser ut som en nåldyna.

Så här gör jag när jag beskär våra buskrosor och klätterrosor: 
Om rosbuskarna har klarat vintern bra så beskär jag dem ganska kraftigt, för annars kan vissa starkväxande sorter bli väldigt täta och på gränsen till vildvuxna. Det är viktigt att tunna ut dessa rosor ibland för en alltför tät och risig ros blir svårskött och kan också lättare angripas av svampsjukdomar. 

Jag börjar med att ta bort alla grenar som har frusit ner under vintern. Sedan tar jag bort några av de äldsta grenarna ända nerifrån basen. Jag brukar se till att spara de flesta av de mjuka gröna grenarna som tillhör fjolårets nytillväxt. De sparade grenarna böjer jag sedan så att de hamnar så horisontellt som möjligt. Detta gör att rosen skjuter skott längst hela grenen, vilket gynnar blomsättningen (det blir faktiskt stor skillnad på antalet blommor om du gör på detta vis). 

Ett tips är att göra ställningar av armeringsnät och sätta runt rosorna. Då får busken stöd och det går lättare att binda ner grenarna. Ställningen är diskret och syns knappt ens när rosen grönskar. Rosen på bilderna är en engångsblommande damascenerros som heter Ispahan. 


Före beskärning
Efter beskärning

Massor med knoppar väntar på att slå ut
Friska, fräscha gröna skott




fredag 15 april 2016

Harmoni

Det är härligt att arbeta med färg och form i trädgården. Jag använder ofta färger som går ton i ton. När jag planerar en rabatt brukar jag antingen sätta ihop ett bildkollage eller gå runt i trädgården och plocka en bukett blommor för att se hur färgerna och formerna ser ut tillsammans och i hur färgerna förändras i olika ljusförhållanden. 

Det kan vara lite trixigt att få till det eftersom färgen på bilden på en växt man köper kan visa sig vara helt annorlunda när den väl blommar. Ibland blir det inte bra och jag får göra om, men då och då händer det att det blir riktigt lyckat.

Att försöka förbättra och förändra i rabatterna är något av det roligaste som finns. Jag blir alltid lika glad när mina egna, och till viss del andras, tankar och idéer om vilka växter som skulle kunna passa ihop blir lika bra i verkligheten som i min fantasi. Här är några kombinationer som jag tycker blev lyckade.

 
Trädgårdsiris och lupin
Klematis, akleja, nattviol och darrgräs
Klematis, prydnadsgräs och höstflox
Tremastarblomma, näva och rosenplister
Ros, klematis, rosenvial, näva och fingerborgsblommor
Vinröd daglilja och mörkbladig kärleksört



fredag 8 april 2016

Nya planer

Thuja är väl inte min favoritväxt direkt, men den växer snabbt och fyller sin funktion. För ca 15 år sedan planterade vi två thujahäckar längs tomtgränsen på båda kortsidorna av vårt hus. Vi gjorde detta eftersom grannhusen ligger så pass nära att vi faktiskt kunde se rakt in i varandras hus. Trots att vi har en god relation med våra grannar så vill vi ändå ha det lite mer privat och insynsskyddat

En av dessa thujahäckar finns på södersidan av vårt hus. I rabatten framför häcken växte det skuggtåliga vita perenner, strutbräken och två vita vidjehortensior av sorten 'Annabelle'. Det har varit fint, men jag har under några års tid funderat på att förlänga denna rabatt och byta ut växterna eller rättare sagt flytta dem en bit och fylla på med lite ljusrosa växter. I år gjorde vi så äntligen slag i saken. 

Min man drog det tyngsta lasset. Han grävde bort gräs, lade kantsten och fyllde på med ny jord. Dessutom grävde han ner tjock och kraftig plast runt ormrot och myskmadra för att begränsa dessa perenners överexpansiva framfart. Jag hade det mer angenäma uppdraget att planera rabattens innehåll och plantera växterna. Det tog sin lilla tid och var ganska slitigt, men jag tror att det kommer visa sig vara värt allt slit. Rabatten känns redan mer harmonisk och jag tror det kommer att kännas ännu mera rätt när det väl blommar. 

På bilderna nedan ser du hur det blev. Rabatten är nu ca 14 meter lång och mellan 1, 5 och 2, 5 meter bred. I den bortre halvan av  rabatten, närmast öppningen, har jag planterat ljusrosa och vita perenner. I den andra halvan av rabatten har jag planterat  strutbräken och vitblommande växter. Jag är så spänd på att se resultatet och kommer naturligtvis att lägga ut bilder på hur det ser ut när det blommar.




fredag 1 april 2016

Fingerborgsblommor

Under veckan som gått har jag planterat ut mina övervintrade bladrosetter av fingerborgsblommor i rabatterna. Det är en syssla som återkommer varje år, för jag kan bara inte vara utan fingerborgsblommor i trädgården. Jag tycker de är så fina när de sticker upp som utropstecken mellan rosor och perenner. Vi brukar alltid ha rent vita fingerborgsblommor på baksida, aprikosrosa på södersidan och en blandning av olika rosa nyanser i resten av trädgården. I år verkar de vita och de aprikosrosa ha tagit mer stryk av vintern än de blandande rosa har gjort, men de växer säkert till sig dem också.

Fingerborgsblomman är (för det mesta) en tvååring som man sår året innan man vill att de ska blomma. Jag brukar bredså fröna i balkonglådor ungefär i april och sedan ställa in dem i vårt inglasade uterum där de får stå tills de grott och utvecklats till små plantor. Jag brukar plantera om småplantorna i passande krukor under försommaren. Kraftiga plantor brukar behöva ytterligare en omplantering efter någon månad. Efter skördetiden, ungefär i mitten av september, planterar jag bladrosetterna i trädgårdslandet. Där får de sedan övervintra till våren då jag slutligen planterar ut dem i rabatterna. 

De här bilderna är från sommaren 2014 och sorten heter Giant spotted. Jag köpte fröna från rara växter.se. Giant spotted är en helt fantastisk sort med starka stjälkar och blommor runt om hela stjälken. Tyvärr var de slutsålda när jag skulle så nya frön inför förra säsongen, så jag fick nöja mig med de vanliga. I somras hade jag däremot tur och fick tag i rätt sorts frön igen, vilket innebär att det till denna sommar kommer växa superfina fingerborgsblommor i rabatterna igen.


Kraftiga plantor...
...med blommor i harmonierande färger

En perfekt plats för en liten hungrig humla