fredag 29 januari 2016

Uppfartsrabatten


Vi har namngett flera av våra rabatter för att det gör det lättare att veta vart nya växter ska planteras och vart det ska rensas. Det kanske låter lite överdrivet i en trädgård på bara 750 kvadratmeter men det underlättar jättemycket.

Uppfartsrabatten är, som namnet avslöjar, den första rabatt som våra besökare möts av när de kommer in på vår tomt. Jag vill att trädgården ska se inbjudande ut så att att de som kommer hit ska känna sig välkomna och att de upplever att det här är en plats där de kan slappna av, njuta och trivas.

 I den här rabatt är det sol hela dagen, vilket gör att rosor och andra solälskare trivs riktigt bra. Många av växterna jag valt lockar till sig humlor, bin och fjärilar. Jag tycker det är hemtrevligt med lite insektssurr i trädgården, dessutom hjälper de ju till med att pollinera våra fruktträd och bärbuskar.

Jag har planerat rabatten så att det  alltid ska finnas något som blommar från vår till höst. Bilderna visar hur det såg ut i slutet av juni - början av juli. Jag får återkomma med inlägg som visar hur rabatten ser ut under våren, sensommaren och hösten.

En förteckning över vilka växter som finns i rabatten finns längre ner på sidan


Växtförteckning: bollthuja, ros 'William Lobb', ros 'John Davis', ros 'Celestial', ros 'Constance Spry', klematis 'okänd', klematis 'Comtesse de Bouchaud', klematis 'Hagley hybrid', klematis 'Niobe', rosenvial, prydnadsgräs, luktpion 'okänd', näva 'Patricia', spansk näva, näva 'Ballerina', alunrot 'Obsidian', alunrot 'Palace purple', isop 'rosea', standveronika 'pink damask', tremastarblomma, rosenplister, höstflox 'Bright eyes', höstflox 'okänd', daglilja 'Bela Lugosi', daglilja 'Little grapette', myskmalva, rödmalva, blåverbena 'rosea', trädgårdsriddarsporre 'Astolat', röllika, krypröllika, läkeväderot, höstsilverax 'Brunette', temynta, stjärnflocka 'Hadspen blood', violruta, mjölkklocka, kärleksört 'Purple emperor', kärleksört 'okänd', fjädernejlika, akleja, fingerborgsblomma

4 kommentarer:

  1. Men åh så vackert!! Denna har du verkligen lyckats med :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tina,
      Förlåt för mitt mycket sena svar. Tack så mycket för berömmet! Vad roligt att du tycker att rabatten är vacker :). Om du vill besöka vår trädgård så kommer vi troligtvis att vara med på tusen trädgårdar 2018 :). Ha en riktigt bra dag! Mvh Tove

      Radera
  2. Hej! Vilken fin trädgård du har! Jag håller på att planera en ny rabatt i min trädgård och blev så inspirerad av din uppfartsrabatt. Rosen william lobb är ju helt magisk! Är det bara en rosplanta som vuxit sig så stor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rebecca,
      kul att du ska planera din trädgård och att du blev inspirerad av uppfartsrabatten :). William Lobb är en av mina favoriter. Den är verkligen fantastiskt fin när den skiftar i färg. Vi har bara planterat ett exemplar som nu är inne på sitt 10 år. Tyvärr frös William Lobb ner lite förra vårvintern så den är inte riktigt lika maffig som på bilden längre, men den har ju ett rejält rotsystem så den växer sig säkert snart stor igen. Vi kommer att vara med i tusen trädgårdar och ha trädgårdsvisning den 1:a Juli mellan klockan 10-00 - 17-00. Du är varmt välkommen hit då för mer inspiration om du har tid och lust.
      Ha en bra dag och lycka till med planeringen :)
      Mvh Tove

      Radera