lördag 6 februari 2016

Parhusrabatten

Jag fortsätter med att visa er rabatterna på framsidan. Den här rabatten kallar vi parhusrabatten av den enkla anledningen att den gränsar till ett av grannhusen, som är just ett parhus. 

Tidigare stod det en kastanj i grannarnas trädgård som skuggade stora delar av rabatten. När de sågade ner den för några år sedan blev det mycket ljusare och luftigare i den här delen av trädgården. Äppleträdet fick bättre förutsättningar att växa till sig och frukten får numera tillräckligt med sol så att den hinner mogna ordentligt. Trots borttagandet av kastanjen är delar av rabatten fortfarande ganska skuggiga. I denna rabatt har jag därför valt att plantera växter som trivs i halvskugga. 

Rabatten har sin absoluta höjdpunkt under sensommaren och hösten, men jag har försökt att se till att det ska finnas något som blommar under resten av säsongen också. Många av växterna har ett frodigt bladverk som gör att rabatten ser lummig och fin ut även när det inte blommar. Bilderna är tagna i början av juli. 

En förteckning över vilka växter som är planterade i rabatten finns längre ner på sida.

Perenner , rosor ock klematis. Längst bort syns blodfläder 'Black lace'
Vy mot äppleträdet (Aroma)
Vy från andra sidan av äppleträdet

Växtförteckning:
Thuja 'Brabant', äppleträd 'Aroma', blodfläder ' Black Lace', vildvin, kaprifol 'Serotina', klematis 'Nelly Moser', klematis 'Mme Julia Correvon', ros ' Therese Bugnet', ros Luis Bugnet', ros 'Venusta pendula', okänd luktpion, prydnadsgräs, löjtnantshjärta, fänrikshjärta, silvrig höstanemon, sköldpaddsört, kransveronika 'Pink glow', höstsilverax 'Brunette', temynta 'Beauty of Cobham', fackelblomster, rosa höstflox, prickflox 'Alpha', astilbe 'Fanal', astilbe 'okänd', violruta, aklejruta, akleja, rosenplister, funkia, alunrot 'Palace purple', näva 'Patricia', spansk näva, tremastarblomma, blodtopp?, myskmadra, fingerborgsblommor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar