fredag 12 februari 2016

Södersidan - vid husväggen

En av de första rabatter vi anlade finns på södersidan av huset invid husväggen. Jag vet att man inte ska ha rabatter invid husgrunden dels för att det kan förstöra dräneringen och dels för att det kan bli för torrt under takutsprånget, men jag ville så gärna ha en rabatt här eftersom vi så ofta passerar det här området. För att försöka förbättra situationen har vi lagt en rad plattor mellan grunden och rabatten så den kommer ut en bit, dessutom har jag valt växter som trivs i det här läget.

Nu har vi, som tur är, jättebra och näringsrik jord överallt i trädgården. Den håller fukten väldigt bra så torka har faktiskt aldrig varit några större problem, inte ens i denna soliga rabatt. Det finns också en hög cypress i närheten som skuggar olika delar av rabatten en liten stund under dagen.  

Rabattens utseende och innehåll har förändrats genom åren. Från början planterade vi en röd klätterros här men den är borta sedan länge. Nu är rabatten istället fylld med ljusa perenner, rosor, klematis, vindruvsplantor & ett persikoträd. 

En förteckning över vad som är planterat i rabatten finns längre ner på sidan

Otroligt tacksam och rikblommande näva
Lite senare på säsongen ser det ut så här
Ros 'Astrid Lindgren'

Växtförteckning: Persikoträd 'Frost', vin 'Zilga', vin 'Himrod', randgräs 'Picta', vit rosenvial, ros 'Maidens blush',  ros 'Bonica 82',  ros 'Heritage', ros 'New Dawn', ros 'Astrid Lindgren', klematis 'Pink Fantasy', luktpion 'Shirley Temple', purpursporre 'Canon J Went', flocknäva 'Spessart', rosenplister 'Pink shell', midsommarblomster 'Melinda', purpurklätt 'Angel´s blush, vit purpurklätt, vit höstflox 'Fujiyama', vit myskmalva, rosa praktklocka, rosa akleja, fingerbogsblomma 'Apricot', ettårig vallmo


2 kommentarer:

  1. Så fin trädgård ni har anlagt!
    Önskar en dag ha en lika fin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det kommer du säkert att få en dag, med lite fundering, planering och arbete så är allt möjligt. Lycka till!

      Radera