söndag 10 januari 2016

Organiserat kaos

I trädgården fullkomligt frossar jag i växter i sockersöta karamellfärger och mjuka pasteller. Bulliga rosor trängs med perenner och olika klätterväxter i ett enda virrvarr i de, på gränsen till, överfulla rabatterna. Det kan säkert upplevas som att det råder kaos och fullständig anarki men jag har faktiskt ganska bra koll.

Expansiva trädgårdsbusar som t.e.x. randgräs och stor ormrot stängs vänligt men bestämt in på begränsade områden med hjälp av tjock plast och murarhinkar utan botten. Myskmadran hindras i sin framfart genom att vi varje vår gräver bort stora bitar av den. Självsådda aklejor, nävor, vallmon och fingerborgsblommor får vara kvar under förutsättning att de har valt en plats som jag godkänner. Kraftigt växande, engångsblommande klätterrosorna hålls efter med en klippning på våren och ytterligare en klippning senare under säsongen när de blommat över och börjar skicka ut nya långa skott.

Vi brukar rensa ordentligt i alla rabatter en gång på våren och en gång på senhösten. Under sommaren tar vi bara bort enstaka ogräs lite då och då. Eftersom det är så tätt planterat i rabatterna så blir det faktiskt inte så mycket att rensa, vilket är en stor fördel när det är sommar och man hellre gör roligare saker. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar