fredag 19 februari 2016

Rabatterna på baksidan

Rabatterna på baksidan har inte fått några namn (kanske för att den odlade delen av trädgården är så liten här). Vår baksida vetter mot öster, vilket innebär att det är morgonsol följt av lite mer skugga under eftermiddagen & kvällen. Här har jag valt att plantera enbart vita blommor och växter med vitbrokigt bladverk. Dels för att de lyser upp så fint på kvällen och dels för att jag vill att blommornas färg ska harmoniera med matrummet, som har stora fönster med utsikt över baksidan. Jag förstärker det vita intrycket genom att ha massor med zinkkrukor fyllda med växter i vitt och silver utanför fönstren.

Min man grävde om och breddade en av rabatterna i höstas (för att han ska kunna klippa thujahäcken utan att trampa ner växterna i rabatten). Det ska bli spännande att se resultatet. Nu till våren har vi funderingar på att gräva om och bredda ytterligare en av rabatterna. Jag återkommer med mer information och bilder om och när vi eventuellt kör igång med det projektet.  

En förteckning över vad som är planterat i rabatterna finns längst ner i detta inlägg. 



 

Växtförteckning: Buxbom, thuja 'Brabant', päronträd 'Ingeborg', äppleträd 'Birgit Bonnier', plommonträd 'Opal', persikoträd 'Riga', dvärgbigaråträd 'Stella', klätterhortensia, klematis 'albina plena', klematis 'Summer snow', rodedendron 'Cunninghams white', schersmin 'Mont blanc', ros 'Mme plantier', ros 'Lyckefynd', ros 'Alba Maxima', ros 'Diamond border', ros 'Iceberg', ros 'White New Dawn', randgräs 'Picta', plymspirea, rodgesia, spansk körvel, vidjehortensia 'Anna belle', vitt löjtnantshjärta, blågull, vitpytta, lupin, fingerborgsblommor, förgätmigej, rosenplister, purpurklätt, funkia, astilbe, kransveronika, vitlysing, höstflox 'Fujiyama', daglilja 'Gentle shepherd', daglilja 'Arctic snow', violkungsljus
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar